نمودار حسابی چیست؟
مقیاس خطی که به آن «نمودار حسابی» نیز گفته می شود، چارت تحلیلی است که تغییرات قیمت را با فاصله های برابر بر روی محور قیمت عمودی طبق داده های خام بازار، نشان می دهد. در این نمودار که رایج ترین و کاربردی ترین نمودارهای بازارهای مالی محسوب می شوند، تغییرات قیمت را می توان به صورت عددی نیز محاسبه کرد. نمودار حسابی در تریدینگ ویو، محور عمودی است که مقدار تغییرات قیمت را در فواصل برابر نشان می دهد. محور افقی نیز طبق دوره زمانی مورد نظر معامله گر، مدت زمان سپری شده را مشخص می کند. در نمودارهای حسابی، بزرگی و کوچکی تغییرات قیمت طبق تاریخچه تغییرات و همچنین دامنه نوسانات ارزش دارایی ها تعیین می شوند. در ادامه، همه چیز درباره چارت لگاریتمی تریدینگ ویو (log scale on tradingview) و همچنین نمودار حسابی (Arithmetic scale) را توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
نمودار لگاریتمی چیست؟
مقیاس یا نمودار لگاریتمی [logarithmic scale] روشی برای ترسیم نمودار و تجزیه و تحلیل طیف وسیعی از مقادیر به صورت فشرده است! بر خلاف نمودار حسابی رایج که افزایش یا کاهش را در امتداد افزایش های معادل یا با فاصله مساوی نشان می دهد، در مقیاس های لگاریتمی فاصله بین قیمت ها در نمودار برابر نیست و تغییرات قیمت نیز به شکل درصدی نشان داده می شوند. مقیاس های قیمت لگاریتمی بهتر از مقیاس های قیمت خطی هستند که افزایش/کاهش شدید قیمت را نشان می دهند. با این حال، اگر قیمت ها نزدیک به هم باشند، مقیاس های لگاریتمی قیمت ممکن است متراکم شوند.
تفاوت های کلیدی بین نمودار حسابی و لگاریتمی
تفاوت بین مقیاس های قیمت خطی و لگاریتمی، هنگام خواندن نمودارها موضوع بسیار مهمی است. همانطور که قبلا ذکر شد، تفاوت اصلی بین یک مقیاس خطی و یک مقیاس لگاریتمی، ویژگی های فاصله آن ها است. مقیاس های خطی از فواصل برابر استفاده می کنند، در حالی که مقیاس های لگاریتمی با ضریبی از نماهای فزاینده [یک پایه عددی افزایش یافته به نماهای افزایشی به سمت راست] حرکت می کنند. در مقیاس خطی، فواصل مساوی هستند و مقدار اضافه شده به هر تقسیم برابر است. به عنوان مثال، دسته اول 10، دسته دوم 20، دسته سوم 30 و الی آخر است. در مقیاس های لگاریتمی اما، اگر تقسیم اول 10 باشد تقسیم دوم 10 به توان 2= 100خواهد بود و تقسیم سوم 10 به توان 3= 1000 خواهد بود.
مزایای استفاده از چارت لگاریتمی در تریدینگ ویو
چارت لگاریتمی در تریدینگ ویو یکی از خاص ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال است که برای تصویر سازی بهتر حرکت قیمت، مشاهده کاهش/افزایش شدید قیمتی، شناسایی مقدار سود در قیمت های مختلف بازار و … مورد استفاده قرار می گیرد. این چارت تکنیکال، از مزایای منحصر به فردی برخوردار است که اصلی ترین ها به شرح زیر می باشند:
- نمایش روند های بلند مدت قیمت؛
- شنایایی نقاط حمایت/مقاومت؛
- تحلیل بهتر الگوهای قیمتی.
نمایش روند های بلندمدت
نمایش واضح روندهای بلند مدت، یکی از مزایای چارت لگاریتمی در تریدینگ ویو است. به عبارت بهتر، مقیاس لگاریتمی نمایش دقیق تری از روندهای بلند مدت دارایی ها ارائه می دهد؛ چنین اتفاقی به این دلیل است که اثر ترکیبی درصد تغییرات در طول زمان را در نظر می گیرد که با مقیاس خطی امکان پذیر نیست.
تشخیص بهتر نقاط حمایت و مقاومت
مقیاس های لگاریتمی در نشان دادن و تشخیص بهتر نقاط حمایت و مقاومت بهتر از مقیاس های خطی عمل می کنند. با تشخیص بهتر این نقاط، می توان سطوح عرضه و تقاضا را تشخیص داد. درواقع شناسایی نقاط حمایت و مقاومت در اندیکاتورها و شاخص های مختلف نقشه مهمی دارد، چراکه زمان ورود/خروج مناسب از بازار را به ما نشان می دهد.
تحلیل دقیق الگوهای قیمتی
یکی دیگر از مزایای نمودار لگاریتمی، امکان تحلیل دقیق الگوهای قیمتی است. در زمان هایی که بازار ثبات ندارد و قیمت ها بالا و پایین می شوند، نمودار لگاریتمی بهترین گزینه است. چرا که قیمت به صورت درصدی تغییر می کند و در نتیجه، حرکات چارت واقعی تر و واضح تر خواهند بود. همچنین، دارایی هایی با محدوده قیمتی متفاوت نیز با استفاده از مقیاس لگاریتمی بهتر مقایسه می شوند.
معایب استفاده از چارت لگاریتمی
در کنار مزایای متعدد چارت لگاریتمی در تریدینگ ویو، استفاده از این چارت معایبی نیز دارد که عبارتند از:
- عدم نمایش دقیق تغییرات کوتاه مدت قیمت؛
- گمراه شدن تریدرها در تحلیل های کوتاه مدت.
عدم نمایش دقیق تغییرات کوتاه مدت قیمت
از آنجایی که در بازه های زمانی کوتاه مدت و کوچک، درصد تغییرات قیمت اغلب زیر “۱۰۰ %” است، اختلاف میان قیمت ها چندان زیاد نیست؛ بنابراین، نمودار مقیاس لگاریتمی کاربرد زیادی نخواهد داشت. به عبارت بهتر، در چارت لگاریتمی تغییرات قیمتی به صورت درصدی نمایش داده می شوند و از این رو برای تحلیل های بلند مدت از این چارت استفاده می شود. با وجود اینکه در چارت های لگاریتمی حرکات و تغییرات بازار واقعی تر است اما استفاده از آن برای معاملات کوتاه مدت توصیه نمی شود چرا که این چارت تغییرات کوتاه مدت قیمت را به صورت دقیق نمایش نمی دهد.
گمراه شدن معاملهگران در تحلیل های کوتاه مدت
یکی از معایب استفاده از چارت لگاریتمی در تریدینگ ویو، دشواری تحلیل آن است که امکان دارد معامله گران را گمراه کند چرا که لگاریتم یک عدد می تواند منفی یا تعریف نشده باشد؛ این نمودارها برای نشان دادن یک رقم واقعی طراحی نشده اند، بلکه روندها را نشان می دهند. همچنین، دلیل دیگر دشواری تحلیل، این است که نمی توانید اعداد مثبت و منفی را روی یک نمودار لگاریتمی رسم کنید.
نحوه استفاده از چارت لگاریتمی در تریدینگ ویو
تا این لحظه از مقاله با ویژگی های شگفت انگیز چارت لگاریتمی آشنا شدیم، اما چطور می توان از چارت لگاریتمی در تریدینگ ویو استفاده کرد؟! تریدینگ ویو یکی از بهترین و محبوب ترین وب سایت های تحلیلی است که دقیق ترین نوع چارت لگاریتمی را ارائه می دهد.
برای استفاده از این نمودار، تنها کافی است به وب سایت تریدینگ ویو مراجعه کرده و روی گزینه “log” در پایین نمودار سمت راست کلیک کنید. در این صورت، نمودار لگاریتمی در تریدینگ ویو برای شما به نمایش گذاشته می شود و می توانید از بخش های مختلف آن برای تحلیل تکنیکال استفاده کنید.
تغییر نوع چارت به لگاریتمی
نمودار قیمت در حالت پیشفرض به صورت نمایی حسابی از چارت قیمت است، اما در نرم افزار تحت وب تریدینگ ویو می توانید به سادگی آن را تعییر دهید. برای این کار کافی است گزینه لگاریتمی در پایین چارت را انتخاب کرده و مقیاس نمودار را تغییر دهید. آیکون لگاریتمی کردن چارت، با واژه “log” مخفف کلمه “logarithmic” نشان داده شده است. با کلیک مجدد بر روی “log” و خاموش شدن این گزینه، نمودار دوباره به حالت نمودارحسابی تغییر می کند.
انتخاب بازه زمانی مناسب
چارت لگاریتمی تغییرات قیمتی شدید در بازه های زمانی بیشتر را نمایش می دهد. بنابراین، در زمان هایی که بازار با نوسانات شدیدی همراه است، سوئینگ های بزرگی مشاهده می شود که می توانید آن ها را از طریق نمودارهای لگاریتمی تجزیه و تحلیل کنید. انتخاب بازه زمانی مناسب در تحلیل وضعیت بازار و دارایی ها، اهمیت بالایی دارد. به همین خاطر است که در این شرایط، معمولا نمودارهای لگاریتمی ترجیح داده می شوند؛ چراکه چارت لگاریتمی با استاندار سازی حرکات قیمت بازار در بلند مدت، این امکان را به تریدرها می دهد که روندهای صعودی و نزولی و اصلاحات قیمتی را با دقت بیشتری مشاهده کرده و با یکدیگر مقایسه کنند.
استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال
یکی از ابزارهای تکنیکال که در تحلیل نمودارهای لگاریتمی استفاده می شود، فیبوناچی است. در بیشتر مواقع پس از انجام تحلیل روی هر دو نمودار حسابی و لگارتیمی با فیبوناچی نتیجه یکسانی به دست می آید و این بدان دلیل است که در حالت کلی فیبوناچی بر اساس مقیاس حسابی کار می کند. برای استفاده از این ابزار در تریدینگ ویو، باید فیبوناچی را در متاتریدر 5 به لگاریتمی تغییر دهید.
نکات مهم در استفاده از چارت لگاریتمی
برخی نکات مهم راجع به چارت لگاریتمی عبارتند از:
- در چارت های لگاریتمی، داده ها طیف وسیعی از مقادیر را پوشش می دهند. استفاده از لگاریتم به جای مقادیر خطی می تواند یک محور یا نمودار را به اندازه قابل توجهی کاهش دهد؛
- برای معامله گرانی که به دنبال نوسان گیری حرکات کوتاه مدت قیمت یا تجزیه و تحلیل محدوده های کوچک معاملاتی هستند، مقیاس چارت لگاریتمی گزینه بهتری است؛
- چارت لگاریتمی ابزار قدرتمندی است که می تواند به معامله گران در تصمیم گیری بهتر در هنگام تجزیه و تحلیل روند بازار کمک کند. این تکنیک بر اساس تابع لگاریتمی فعالیت می کند که یک فرمول ریاضی است و منحنی را ارائه می دهد که با سرعت ثابت افزایش یا کاهش می یابد؛
- مزیت استفاده از مقیاس لگاریتمی در معاملات این است که به شما امکان می دهد تغییرات قیمت را برای دارایی هایی با محدوده قیمتی بالا تجسم کنید چرا که منحنی در نمودار لگاریتمی تدریجی تر از نمودار خطی است که تشخیص روندها را آسان تر می کند؛
- یکی دیگر از مزایای استفاده از مقیاس لگاریتمی در معاملات این است که می تواند به شما کمک کند تا روندها را با دقت بیشتری شناسایی کنید. منحنی در نمودار لگاریتمی نسبت به نمودار خطی به تغییرات داده ها حساس تر است.
جمع بندی
نوع مقیاس قیمت مورد استفاده یکی از عوامل تعیین کننده در نتایج تحلیل تکنیکال است. به طور کلی، دو مقیاس خطی و لگاریتمی برای تحلیل تکنیکال وجود دارد که مقیاس های قیمت لگاریتمی فراز و نشیب های کمتری دارند.. تنها اصل مهم این است که باید پیش از اقدام، حتما اطلاعات و دانش کافی در مورد هر یک از چارت لگاریتمی را کسب کرده باشید. از همراهی شما تا پایان مقاله سپاسگزاریم.
سوالات متداول
🟢 کدام یک از نمودارهای خطی یا لگاریتمی برای تحلیل تکنیکال بهتر است؟
از آنجایی که میزان سود محقق شده در بازار سرمایه اغلب به شکل درصدی از اصل میزان مبلغ کل بیان می شود، می توان گفت که نمودارهای لگاریتمی با ماهیت بازار تناسب بیشتری دارند.
🟢 تغییرات قیمت در نمودارهای لگاریتمی به چه صورت محاسبه می شوند؟
نمودارهای لگاریتمی تغییرات قیمت در بازارهای مالی مختلف را به شکل % نشان می دهند.
🟢 اهمیت نمایش قیمت به صورت خطی یا درصدی در چیست؟
اهمیت محاسبه نوسانات قیمت به شکل لگاریتمی و حسابی، محاسبه تغییرات قیمت به شکل درصدی یا خطی است که این در سود یا ضرر معامله گر نقش دارد.