ربات تریدر چیست؟
ربات معامله گر یک نرم افزار معاملاتی است که در بازار فارکس، کریپتو و … برای تولید سیگنال مورد استفاده معامله گران قرار می گیرد. این ربات ها ابزارهای شگفت انگیزی هستند که با توجه به برنامه نویسی خود، سیگنال های متفاوت برای خرید/فروش یک دارایی تولید می کنند. ربات های تریدر از انواع مختلفی برخوردار بوده و هر یک از آن ها، قابلیت های متفاوتی را ارائه می دهد. این ربات ها همه روزه به طور گسترده ای توسط تریدر ها مورد استفاده قرار می گیرند و از محبوبیت بالایی در عرصه فارکس برخوردار هستند. از همین روی، در این مقاله می خواهیم به مبحث ” ساخت ربات تریدر” از طریق برنامه پایتون و همچنین هوش مصنوعی (ai) بپردازیم.
مزایا و معایب استفاده از ربات های تریدر
ربات های تریدر ابزارهای خاص و شگفت انگیزی هستند که با توجه به دانش و برنامه نویسی قوی، می توانند مانند یک مشاور متخصص برای تریدر ها عمل کنند. با این حال ربات های خودکار در کنار مزایا، از معایب خاص خود نیز برخوردار هستند که در ادامه تمامی آن ها را ذکر کرده ایم.
مزایای استفاده از روبات های معامله گر
برخی از مزایای ساخت ربات تریدر به شرح زیر است:
- کاهش خطای انسانی: حذف خطاهای انسانی که معمولا به اشتباه و ناخوداگاه اتفاق می افتد، یکی از بزرگ ترین مزیت های ربات معامله گر است؛
- حذف عواطف و احساسات: در بازارهای مالی هیجان بسیار وجود دارد و برخی از معامله گران به دام احساسات خود در این عرصه می افتند، این در حالی است که ربات های تریدر تنها بر حسب استراتژی عمل کرده و برنامه معاملاتی خود را نسبت به عواطف تغییر نمی دهند؛
- مناسب برای افراد مبتدی: ترید در بازار گسترده فارکس نیاز به تجربه و آموزش دارد، اما ربات های تریدر می توانند به شما کمک کنند با کم ترین دانش در این بازار به معامله بپردازید؛
- فعالیت 24 ساعته: یکی از مشهودترین مزایای ربات تریدر فعالیت 24 ساعته بدون خواب و خوراک است، چیزی که انسان ها نمی توانند به آن عمل کنند؛
- سرعت بالا: ربات ها از سرعت بسیار بیشتری نسبت به انسان ها برخوردار بوده و عملکرد بهتری برای ورود/خروج سفارشات از خود نشان می دهند.
معایب استفاده از ربات های معامله گر فارکس
برخی از معایب ربات های معامله گر فارکس را در زیر دسته بندی کرده ایم:
- کلاهبرداری در این عرصه زیاد است: متاسفانه افراد سودجوی بسیاری در این عرصه وجود دارند که دائما در تلاش هستند با ربات های فیک و یا بی کیفیت، هزینه ای را از معامله گران نا آگاه دریافت کنند؛
- نوسانات بالا در بازار: متاسفانه یا خوشبختانه بازارهای مالی آنلاین مانند فارکس، بورس، کریپتو و … دائما در حال تجربه نوسانات شدید بوده و این در حالی است که ربات ها از یک الگوریتم ثابت استفاده می کنند؛
- امکان وجود خطا: درست است که ربات های تریدر از استراتژی ها و برنامه نویسی دقیقی برخوردار هستند، اما 100% مواقع درست عمل نمی کنند و ممکن است تمام معاملات این ربات ها موفق نباشد.
معرفی انواع مختلف ربات های تریدر
شاید یکی دیگر از مزایایی که می توان برای ربات های تریدر نام برد، انواع مختلف این معامله گران خودکار است که برای تمامی معامله گران گزینه معاملاتی ارائه می دهند. امروزه بیش از هزاران ربات معامله گر در تجارت آنلاین وجود دارد که هر یک از آن ها ویژگی های مختلفی را به تریدرها عرضه می کنند. در ادامه، برخی از انواع مختلف ربات های تریدر را برای شما عزیزان نام برده ایم:
انواع ربات های تریدر | مشخصات |
ربات های اجرای استراتژی | این نوع ربات معامله گر از سوی تریدر استراتژی معاملاتی دریافت می کند و سفارشات را بر طبق همان استراتژی، اجرا می کند. |
ربات پیش بینی روند | این ربات ها به طوری برنامه نویسی شده اند که با استفاده از داده های بازار، از خاصیت پیش بینی روند خود در معاملات استفاده می کنند. |
ربات هوش مصنوعی/ai | ساخت ربات تریدر با هوش مصنوعی به معامله گران این امکان را می دهد با استفاده از AI معاملات خود را پیش برده و استراتژی های معاملاتی را بروز نگه دارند. |
ربات ترید ارتباطی | این رباط ها با تلفیق الگوریتم های پیشرفته و هوش مصنوعی فعالیت می کنند. |
ربات شبکه عصبی | ربات های شبکه عصبی از داده های بازار، تحلیل الگوهای تکراری و … سفارشات خرید/فروش را در بازار ثبت می کنند. |
ربات آربیتراژ | این ربات اختلاف قیمت میان صرافی ها را بررسی کرده و وارد معامله می شود. |
مراحل ساخت ربات تریدر
حالا که ویژگی های شگفت انگیز ربات های معامله گر را با یکدیگر بررسی کردیم، نوبت به بررسی مبحث «ساخت ربات تریدر» می رسد. برای استفاده از ربات های تریدر، این ابزارهای جذاب را یا باید خریداری کرده و یا بسازید. پیش از هر چیزی باید به این نکته اشاره کنیم که ساخت ربات می تواند پیچیده باشد و به دانش معاملاتی بسیار بالایی نیاز دارد.
از همین روی، توصیه می کنیم تنها در صورتی که از مهارت کافی در زمینه برنامه نویسی و همچنین ترید در بازارهای معاملاتی برخوردار هستید، برای ساخت ربات تریدر اقدام کنید.گفتنی است که ربات ها با زبان های برنامه نویسی متعددی ساخته می شوند که بسته به دانش سازنده می تواند متفاوت باشد. با این حال، دو مورد از محبوب ترین روش های ایجاد ربات را می توان ساخت ربات تریدر با پایتون و ساخت ربات تریدر با هوش مصنوعی دانست. در ادامه تمامی مراحل مورد نیاز برای ساخت ربات تریدر را ذکر کرده ایم.
- انتخاب زبان برنامه نویسی؛
- تعریف استراتژی؛
- اتصال به کارگزاری؛
- بک تست ربات.
انتخاب زبان برنامه نویسی
انتخاب زبان برنامه نویسی یکی از ابتدایی و مهم ترین مراحل ساخت ربات تریدر محسوب می شود. چراکه ربات ها طبق استراتژی، الگوریتم و برنامه ای که به آن ها داده می شود فعالیت می کنند.
تعریف استراتژی معاملاتی (Defining the trading strategy)
استراتژی معاملاتی نه تنها در فرایند ساخت ربات تریدر، بلکه در معاملات شخصی نیز از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. از همین روی، استراتژی معاملاتی که به ربات مورد نظر می دهید، می تواند برد/باخت در معاملات شما را تعیین کند. این استراتژی شامل تحلیل بازار[تکنیکال/فاندامنتال]، تعیین شاخص های فنی، نحوه انجام معاملات، قوانین مدیریت ریسک در شرایط مختلف بازار و … می شود. برای ساخت یک ربات معامله گر نیاز است که این استراتژی در کد برنامه نویسی ربات پیاده سازی شود. درواقع شما می توانید با نوشتن کدهای دستوری نحوه تجزیه و تحلیل بازار، شناسایی فرصت های معاملاتی، اجرای سفارشات و در ربات تعیین کنید.
اتصال به کارگزاری (API)
برای ساخت ربات تریدر باید API هایی داشته باشید که به ربات این امکان را می دهد به صرافی مورد نظر شما دسترسی داشته باشد؛ تقریبا تمام صرافی ها این APL را ارائه می کنند. درواقع شما باید ربات را به گونه ای پیکربندی کنید که با صرافی مورد نظر تعامل داشته باشد. برای این کار، ابتدا درباره API که می خواهید از آن استفاده کنید تحقیقات جامعی به عمل آورده تا از امنیت و درستی کارکرد آن اطمینان حاصل کنید.
ساخت ربات تریدر با پایتون
پایتون (Python) یک زبان برنامه نویسی محبوب در میان برنامه نویسان است که به دلیل سهولت استفاده، انعطاف پذیری، عملکرد در سطح بالا و … به طور گسترده در ساخت ربات ها و سایر موارد مربوطه مورد استفاده قرار می گیرد. ساخت ربات تریدر با پایتون تقریبا مشابه با همان مراحلی است که در بخش قبلی برای ساخت ربات تریدر ذکر کردیم، در ادامه تمامی مراحل ساخت این نوع ربات را به ترتیب ذکر کرده ایم:
- انتخاب زبان برنامه نویسی؛
- طراحی یک استراتژی قوی؛
- اتصال به یک API یا بروکر؛
- آزمایش/بک تست گرفتن از ربات؛
- اجرای ربات.
ساخت ربات تریدر با هوش مصنوعی
این روزها هوش مصنوعی غوغایی در جهان به پا کرده که حوزه ترید و ربات های معامله گر خودکار نیز از آن بی نصیب نمانده اند! ساخت ربات تریدر با هوش مصنوعی این امکان را برای شما فراهم می کند تا ربات شما روز بروز خود را آپدیت کرده و استراتژی های قوی تری را برای خود انتخاب کند. در ادامه مراحل ساخت ربات تریدر با هوش مصنوعی را شرح داده ایم:
- انتخاب زبان برنامه نویسی متناسب با اهداف معامله گری؛
- تعریف استراتژی معاملاتی؛
- اتصال به یک API، صرافی و یا بروکر؛
- تست نهایی و راه اندازی ربات.
برنامه نویسی ربات تریدر
زبان های برنامه نویسی متعددی برای ساخت یک ربات وجود دارد که برنامه نویسان بسته به اهداف معاملاتی، ربات را برنامه نویسی می کنند. معمولا پایتون یک زبان برنامه نویسی ساده و رایج است که بیشتر معامله گران ساخت ربات تریدر با پایتون را به سایر زبان ها ترجیح می دهند. البته شما می توانید از زبان های دیگر مانند جاوا، اسکریپت، پرل، سی و … نیز برای ساخت ربات تریدر خود استفاده کنید. شما می توانید از طریق 3 روش به ساخت ربات تریدر بپردازید:
- ساخت ربات را به افراد حرفه ای بسپارید؛
کد تولید کنید [برای مثال، برخی از سایت ها ربات های معاملاتی ساده را با فرمت ex4 به طور خاص برای MT4 تولید می کنند]؛
- اگر از دانش کافی برای برنامه نویسی/معامله گری برخوردار هستید، خودتان ربات تریدر را بسازید.
آزمایش و بهینه سازی ربات تریدر
همان طور که گفته شد آزمایش یا “بک تستینگ” را می توان مرحله هایی ساخت ربات تریدر دانست. در این مرحله شما باید کارایی ربات خود را در یک محیط آزمایشی بسنجید تا متوجه شوید که عملکرد آن تا چه حد دقیق است. در نتیجه ربات خود را با داده های بازار مواجه کنید تا عملکرد آن را ارزیابی کنید؛ سپس می توانید نقص های آن را برطرف کرده و وارد بازار حقیقی شوید.
نکات مهم در ساخت ربات تریدر
استفاده از ربات ها می تواند بسیار هیجان انگیز و مفید باشد، اما نباید فراموش کنید که نکات مهمی در رابطه با استفاده از این ربات ها وجود دارد که باید به آن ها توجه ویژه ای داشته باشید. در ادامه برخی از نکات مهم برای ساخت ربات تریدر را شرح خواهیم داد:
- زبان برنامه نویسی را به طوری انتخاب کنید که توانایی استفاده از آن را داشته باشید؛
- انتخاب سرور و API می تواند تاثیر بسزایی در معاملات شما داشته باشد، سعی کنید یک API ایمن انتخاب کنید.
- به طراحی و استراتژی معاملاتی ربات دقت داشته باشید؛
- حتما بک تست ربات را انجام داده و از این مرحله گذر نکنید؛
- ربات را در تمامی مراحل سفارش گذاری خرید/فروش، مواجه با داده های تاریخی بازار و … آزمایش کنید؛
- توجه داشته باشید ساخت ربات بسته به بازارهای مختلف ارز دیجیتال، فارکس و … می تواند متفاوت باشد، پس حوزه کاری خود را مشخص کنید.
جمع بندی
ربات تریدر یک برنامه معاملاتی است که با استفاده از الگوریتم ها و پارامترهای از پیش تعیین شده فعالیت می کند. این ربات ها بسته به برنامه نویسی که دارند، متفاوت عمل کرده و قابلیت های متنوعی را در اختیار معامله گران می گذارند. کار ربات های تریدر تجزیه و تحلیل بازار، تولید سیگنال، ورود/خروج به بازار و … به طور خودکار است. گفتنی است که ساخت ربات تریدر می تواند یک فرآیند پیچیده باشد که به دانش برنامه نویسی، دانش معاملاتی و … نیاز دارد. شما می توانید انواع مختلف ساخت ربات تریدر با پایتون، ساخت ربات تریدر با هوش مصنوعی را امتحان کرده و بسته به اهداف معاملاتی خود، یک ربات خودکار را برای سفارشات بازار تعیین کنید.
سوالات متداول
🟣 از چه زبان برنامه نویسی برای ساخت ربات تریدر استفاده کنم؟
انتخاب یک زبان برنامه نویسی به عوامل مختلفی مانند API پلتفرم و پیچیدگی ربات به آشنایی شما با زبان های برنامه نویسی و موارد دیگر بستگی دارد. پایتون یک انتخاب محبوب در میان معامله گران است زیرا یادگیری آن آسان است، تعداد زیادی منابع و ابزار برای تجزیه و تحلیل داده ها دارد و برای الگوریتم های یادگیری ماشینی مناسب است.
🟣 آیا یک ربات معاملاتی می تواند منجر به کسب سود بیشتر در بازارهای مالی شود؟
یک ربات خوب طراحی شده می تواند به شما کمک کند تا در بازارهای مالی سود بیشتری کسب کنید. با خودکار کردن معاملات خود، می توانید از فرصت های بازار سریعتر و کارآمدتر استفاده کنید و می توانید تأثیر احساسات انسانی و سوگیری بر تصمیمات خود را کاهش دهید. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که ربات ها تضمینی برای سودآوری نیستند و اگر به درستی طراحی و اجرا نشوند، می توانند خطرآفرین باشند. بنابراین مهم است که ربات خود را قبل از قرار دادن در معاملات زنده به طور کامل آزمایش و بهینه سازی کنید.
🟣 هزینه ساخت ربات معاملاتی چقدر است؟
هزینه ساخت ربات معاملاتی به عوامل مختلفی مانند پیچیدگی، زبان برنامه نویسی مورد استفاده، تجربه توسعه دهنده و نرخ ساعتی و غیره بستگی دارد. ارائه تخمین هزینه مشخص بدون اطلاع از جزئیات پروژه دشوار است. با این حال، ساخت یک ربات معاملاتی می تواند یک سرمایه گذاری قابل توجه باشد. پس بهتر است که قبل از شروع یک پروژه توسعه، بودجه و اهداف تجاری خود را به دقت در نظر بگیرید.