اندیکاتور حجم یا Volume چیست؟
اندیکاتور ها به عنوان یکی از ابزار های مهم برای تحلیل بازار فارکس می باشند. معامله گران زیادی برای ساخت استراتژی مناسب از “Indicators” استفاده می کنند. تنوع این ابزار معاملاتی ها در تریدینگ ویو و پلتفرم معاملاتی متاتریدر 4 و 5 زیاد است و معامله گران متناسب با استراتژی معاملاتی خود از آن ها بهره می برند. اندیکاتور volume در فارکس به عنوان یکی از پر کاربرد ترین ها ابزار ها می باشد که میزان حجم و تعداد معاملات را در بازه زمانی معین با نمودار میله ای نشان می دهد.
اندیکاتور حجم در فارکس میزان عرضه و تقاضا را با دو میله سبز و قرمز رنگ همانند تصویر درج شده، نشان می دهند. از این رو می توان آن را این گونه تحلیل کرد:
- میله سبز رنگ: افزایش تقاضا و افزایش حجم معاملات؛
- میله قرمز رنگ: کاهش تقاضا و کاهش حجم معاملات.
نحوه انجام معامله با استفاده از اندیکاتور حجم
در ابتدا باید اندیکاتور حجم را به چارت خود اضافه کنید سپس تحلیل های مورد نظر خود را برروی آن اعمال نمایید. برای اضافه کردن اندیکاتور حجم در متاتریدر ابتدا به قسمت “Insert” بروید و گزینه “Indicators” و “volume” را انتخاب کنید. با استفاده از این ابزار معاملاتی می توانید ریسک معاملات را کاهش داده و میزان سود خود را افزایش دهید. اندیکاتور volume در فارکس، تا حدودی سیگنال خرید یا فروش به تریدر ها می دهد به این شکل که:
- قیمت در حال افزایش و حجم معاملات زیاد شده است، در نتیجه روند بازار صعودی خواهد بود؛
- قیمت در حال افزایش و حجم معاملات کم شده است، جهت بازار عوض شده و احتمالاً نزولی می شود؛
- هر گاه شاهد تغییر حجم در معاملات هستیم در نمودار خط روند شکسته شده است.
معرفی بهترین اندیکاتورهای حجم
برخی از بهترین اندیکاتور volume در فارکس عبارتند از:
- اندیکاتور حجم تیک (Tick Volume)
- اندیکاتور حجم تعادلی (On-Balance Volume – OBV)
- اندیکاتور انباشت/توزیع (Accumulation/Distribution – A/D)
- اندیکاتور شاخص جریان پول (Money Flow Index – MFI)
- اندیکاتور جریان پول چایکین (Chaikin Money Flow – CMF)
- اندیکاتور حجم کلینگر (Klinger Volume Oscillator – KVO)
- اندیکاتور حجم پروفایل (Volume Profile)
اندیکاتور حجم تیک (Tick Volume)
همیشه بازار جفت ارز ها به واسطه حجم نقدینگی زیاد و بالا بودن نوسانات مورد توجه تریدر ها بوده است. به همین علت بسیاری از معامله گران که در بازار فارکس برروی جفت ارز ها معامله می کنند، با این ابزار معاملاتی فعالیت خود را انجام می دهند؛ چرا که اندیکاتور حجم تیک (Tick Volume) میزان تغییرات قیمت دوره مشخص را برروی یک جفت ارز نشان می دهد.
اندیکاتور حجم تعادلی (On-Balance Volume – OBV)
معامله گرانی که سال هاست در بازار فارکس فعالیت می کنند، از این موضوع آگاهی دارند که روند بازار به واسطه اخبار تغییرات صعودی یا نزولی خواهد داشت و ممکن است روند به یکبار معکوس شود. برای پیش بینی چنین مواقعی علاوه بر اینکه تسلط خود را در تحلیل فاندامنتال افزایش می دهند، از ابزار های معاملاتی متفاوت به عنوان مثال اندیکاتور حجم تعادلی (On-Balance Volume – OBV) استفاده می کنند. این ابزار معاملاتی میزان فشار فروش در زمان هایی که حجم معاملات نزولی و خرید در شرایطی که حجم معاملات صعودی را اندازه گیری می کند. بنابراین می توانید از اندیکاتور حجم تعادلی زمانی که تغییر روند به جهت مخالف را دارید استفاده نمایید.
اندیکاتور انباشت/توزیع (Accumulation/Distribution – A/D)
تعداد اندیکاتور ها در بازار های معاملاتی بسیار زیاد است و معامله گران متناسب با استراتژی، سیستم و نحوه انجام معاملات خود از آن ها بهره می برند. درسال 1980 میلادی فردی به نام مارک چایکین که در بازار های مالی فعالیت می کرد اندیکاتور انباشت/ توزیع “A/D” را به بازار فارکس معرفی کرد. اگر شما هم مایل هستید انباشت یا توزیع روند قیمت را با استفاده از اندیکاتور حجم در بازار مشخص کنید، از اندیکاتور “A/D کمک بگیرید. این ابزار معاملاتی بر اساس موارد زیر قیمت بازار را تحلیل می کند:
- زمان؛
- حجم؛
- توزیع یا تراکم.
با توجه به موارد گفته شده بر طبق فرمول محاسباتی زیر می توان قیمت را تخمین زد :
- ابتدا باید با فرمول زیر میزان جریان نقدینگی را مشخص کنید؛
(L) – (H) /(HC) – (CL) = میزان جریان نقدینگی
- LC= پایین ترین قیمت بسته شدن؛
- HC= بالاترین ترین قیمت بسته شدن؛
- L= پایین ترین قیمت دوره زمانی؛
- H= بالاترین ترین قیمت دوره زمانی.
- حال باید میزان جریان نقدینگی را در مدت زمان معیین بررسی کنید؛
حجم در طول دوره زمانی ×میزان جریان نقدینگی = میزان جریان نقدینگی
- در نهایت در فرمول نهایی قرار دهید تا میزان انباشت/ توزیع را بدست بیاورید.
میزان جریان نقدینگی+ توزیع/تراکم = A/D
اندیکاتور شاخص جریان پول (Money Flow Index – MFI)
همانطور که گفته شد ابزار های معاملاتی متفاوتی امروزه در اختیار معامله گران وجود دارد و کار را برای پیش بینی آینده راحت ساخته است. مشاهده شده بسیاری از معامله گران از اندیکاتور “RSI”برای شناسایی روند قیمت در محاسبات خود از آن استفاده می کنند. جالب است بدانید اندیکاتور شاخص جریان پول (Money Flow Index – MFI) شباهت زیادیی با RSI دارد با این تفاوت که به جای قیمت حجم معاملات را نشان می دهد. در واقع شاخص جریان پول نشان دهند سرازیر شدن نقدینگی یا خروج سرمایه از بازار می باشد. علاوه بر این، این اندیکاتور به راحتی می توانید محدوده اشباع خریداران و فروشندگان را شناسایی کنید. این گونه می توان نتیجه گرفت که با استفاده از اندیکاتور شاخص جریان پول به راحتی می توان سیگنال خرید و فروش را از طریق واگرایی، خط مرکزی و مناطق اشباع در طول دوره زمانی مشخص بدست آورد.
اندیکاتور جریان پول چایکین (Chaikin Money Flow – CMF)
تمام اندیکاتور هایی که تا کنون درباره آن ها برای شما توضیحاتی را ارائه کردیم بر پایه علم ریاضیات طراحی شده اند. این ابزار ها به ما نشان می دهند در چه محدوده ای انباشت سرمایه صورت گرفته است و نهنگ ها یا همان سرمایه گذاران بزرگ جریان مالی را به بازار عرضه می کنند یا نقدینگی را جمع خواهند کرد. اندیکاتور جریان پول چایکین (Chaikin Money Flow – CMF) را می توان به عنوان یک ابزار دقیق که مناسب برای بازار فارکس و ارز های دیجیتال دانست. با استفاده از چایکین می توانید به صورت دقیق حجم جریان سرمایه را در بازار تجزیه و تحلیل کرد و بهترین نقطه خرید یا فروش را برای خود مشخص کنید. برخی از ویژگی های اندیکاتور جریان پول چایکین که بسیاری از معامله گران را ترغیب به استفاده از این ابزار معاملاتی می کند، عبارتند از:
- در زمان تغییر روند قیمت، واگرایی در چایکین ایجاد می شود و این خود نشان دهنده تغییر احتمالی روند می باشد؛
- با استفاده از چایکین جهت روند بازار و میزان قدرت را می توانید تشخیص بدهید؛
- نقطه ورود و خروج با استفاده از واگرایی قیمت/ روند با استفاده از اندیکاتور جریان پول چایکین را می توانید به راحتی تشخیص دهید.
اندیکاتور حجم کلینگر (Klinger Volume Oscillator – KVO)
استیون کلینگر طراح اصلی اندیکاتور حجم کلینگر می باشد و از آن جایی که شباهت بسیار زیادی با اندیکاتور “”MACD دارد مورد توجه بسیاری از معامله گران قرار گرفته است. تریدر ها زمانی که به چارت بازار می نگرند با استفاده کندل ها در زمان باز و بسته شدن میزان خریدارن و فروشندگان را به راحتی می توانند مشاهده کنند. چرا که اگر خریداران افزایش یابد قیمت صعودی بوده و کندل سبز می شود، در مقابل اگر کندل قرمز شود حاکی از کاهش جریان سرمایه و فروش توسط فروشندگان می باشد. حال اگر بخواید جریان روند پول را در مدت زمان معین بررسی کنید می توانید از اندیکاتور حجم کلینگر (Klinger Volume Oscillator – KVO) استفاده نمایید.
نحوه معامله کردن با اندیکاتور حجم کلینگر به این شکل است که:
- زمانی که سیگنال خرید را مشاهده می کنید و خط کلینگر در قسمت بالا سطح صفر قرار داشت و همینطور در بالای خط سیگنال قرار گرفته باشد، می توانید اقدام به خرید سهم کنید؛
- زمانی که سیگنال فروش را مشاهده می کنید که خط سیگنال بالای خط کلینگر ایجاد می شود، در این شرایط سهم خود را بفروشید و از بازار خارج شوید.
اندیکاتور حجم پروفایل (Volume Profile)
پلتفرم معاملاتی متاتریدر یک ابزار بسیار قدرتمند و پر کاربرد برای معامله گران بازار فارکس محسوب می شود ولی دارای تعدادی محدودی اندایکاتور می باشد اما این قابلیت را دارد اندیکاتور مورد نظر خود را دانلود کنید و سپس به متاتریدر اضافه نمایید. اندیکاتور حجم پروفایل (Volume Profile) یکی از ابزار های معاملاتی مناسبی است که در تریدینگ ویو وجود دارد و اگر مایل هستید آن را در متاتریدر خود اشته باشید باید آن را دانلود و در سیستم خود اجرایی کنید. مقدار حجم معامله در یک دوره مشخص با استفاده از یک نمودار با خطوط افقی داده ای است که اندیکاتور حجم پروفایل در اختیار یک تریدر قرار می دهد. طبق بررسی های صورت گرفته والیوم پروفایل به سه نوع مختلف تقسیم بندی می شود که تفاوت کمی در میزان دسترسی به حجم در بازه زمانی معین و نحوه نمایش بایکدیگر دارند. بنابراین، انواع حجم پروفایل (Volume Profile) را به شکل زیر تقسیم بندی می کنند:
- حجم پروفایل خشم ثابت “”Volume Profile Fixed Rage؛
- حجم پروفایل محدوده قابل مشاهده “”Volume Profile Visible Range؛
- حجم پروفایل نشست “”Volume Profile Session Volume.
نکات معاملاتی اندیکاتور Volume در فارکس
در بازار فارکس ابزار های معاملاتی و اندیکاتور ها نقش مهمی دارند چونکه معامله گران با کمک چنین ابزار هایی می توانند تاییده ورود به معاملات را بگیرند. اندیکاتور volume در فارکس یکی از همان ابزار هایی است که در بازه زمانی معیین میزان حجم معاملات را نشان می دهد، موارد مهم در خصوص اندیکاتور حجم در فارکس عبارتند از:
- تحلیل با چند اندیکاتور: تنها حجم در معاملات نمی تواند به شما برای ورود به یک معامله کمک کند بلکه باید در کنار اندیکاتور چند ابزار دیگر هم باشد و مطابق با استراتژی مناسب سفارش جدید ایجاد کنید؛
- مدیریت ریسک: یکی از ویژگی های خوب اندیکاتور حجم این است که با استفاده از حجم معاملات به شما کمک می کند تا میزان ریسک معاملات خود را کنترل کنید؛
- تایید تجارت: حجم معاملات به میزان قابل توجهی می تواند در تصمیمات تجاری شما و تایید ورد به بازار کمکتان کند؛
- استراتژی معاملاتی: به این نکته توجه کنید که تنها با تکیه بر اندیکاتور حجم نباید وارد معامله بشوید.
جمع بندی
در این مقاله به طور کامل در ارتباط با اندیکاتور حجم در فارکس با شما صحبت کردیم اما به این نکته توجه داشته باشید، معامله گران حرفه ای هیچ گاه با یک ابزار معاملاتی تصمیم به ورود یک معامله نمی گیرند. بلکه یک استراتژی معاملاتی مناسب را با چندین اندیکاتور ادغام می کنند و در نهایت پس از آزمایش های متعدد در گذشته بازار و سود آور بودن استراتژی وارد معامله می شوند. این نکته را هیچ گاه فراموش نکنید که اندیکاتور حجم تنها حکم تایید روند را دارد و برای ورود به بازار فارکس و ایجاد سفارش نباید به یک اندیکاتور بسنده کنید. آیا شما هم از اندیکاتور حجم در فارکس استفاده می کنید؟ بنظر شما کدام اندیکاتور مناسب است؟ لطفاً تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
🟣 اندیکاتور volume در فارکس نشان دهند چیست؟
اندیکاتور volume در فارکس نشان دهند حجم معاملات در بازه زمانی مشخص است.
🟣 اندیکاتور حجم در فارکس مناسب چه اشخاصی است؟
معامله گرانی که در بازار فارکس یا ارز های دیجیتال کار می کنند می توانند استراتژی معاملاتی خود را با اندیکاتور حجم ادغام کرده و در بازار بورس معامله انجام دهند.
🟣 آیا به تنهایی می توان تایید ورد به معامله با اندیکاتور volume در فارکس را گرفت؟
خیر، اندیکاتور volume در فارکس به همراه استراتژی معاملاتی می تواند به شما تایید ورود بدهد.